dobrá/rada

Zahradou do kuchyně aneb Jak vzniká kniha

  • Datum: Čtvrtek 9. 5. 2024
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 70 Kč
Zahradou do kuchyně aneb Jak vzniká kniha

Kolik lidí je potřeba na vydání jedné knihy? A jaká je její skutečná cena? Jak napsat srozumitelný recept? A které potraviny jsou úplně zdarma? Markéta Mikušíková, autorka kuchařky Zahradou do kuchyně, a Radka Hájková, spolumajitelka nakladatelství Walden Press, mají za sebou společné knižní dílo – kuchařku zaměřenou na vaření ze sezónních a lokálních surovin. Přijďte nahlédnout pod pokličku knižní produkce a ochutnat pár stránek!

Markéta Mikušíková

Markéta se narodila v Praze v roce 1973. Po práci ve farmaceutické korporaci, s postiženými dětmi a prodloužené mateřské dovolené ve Spojených státech si v roce 2002 splnila dětský sen. Pořídili si s mužem roubené hospodářství ve Skryjích, kde žijí dodnes. Experimentování v kuchyni, stejně tak jako zahrada a stavební práce na chatě rodičů ji bavily už jako malou. Ve Skryjích na své záliby mohla hezky navázat. Vedle udržování domácího krbu, péče o permakulturní zahradu, asistence při rekonstrukci stodoly a roubenky, vedení rodinného e-shopu VseProKoseni.cz, organizování kurzů a workshopů směřujících k soběstačnosti pro Vianatura.cz ráda tvoří z vrbového proutí a ovčí vlny.

S jídelníčkem odrážejícím lásku a respekt k přírodě se již narodila. Cestu k rostlinné stravě nastartoval chov ovcí se vším, co k němu patří. Určující byla i vzdálenost pětadvacet kilometrů do nejbližšího dobře zásobeného obchodu, nadšení pro pěstování vlastní zeleniny a radost z plodů ovocných stromů a keřů. Neméně též první setkání s makrobiotikou před více než 15 lety. 

Posledních pár let si jednou týdně odskočí do malé kavárny v Novém Strašecí, kde vaří obědy. Od roku 2019 vede ve Skryjích víkendové kurzy přírodního intuitivního vaření.

Radka Hájková

Radka se sice narodila ve Vyškově na Moravě, ale vyrůstala v Ústí nad Orlicí. Zde také absolvovala víceleté gymnázium, kam se vrátila také v rámci povinné práci při studiu na VŠ. Aktuálně sídlí v Praze, ale do Oustí se za blízkými ráda vrací. 

Její cesta vedla od realizace CSR projektu pro Staropramen na českých hudebních festivalech přes komunikaci a PR festivalu Rock for People až po marketing a strategii královéhradeckého Parku 360. Radka sbírala zkušenosti v marketingové a PR agentuře Smart Communication. V roce 2015 spoluzaložila komunikační a digitální agenturu Community, která se zaměřuje na budování komunit, udržitelnost a společenskou odpovědnost. Od roku 2020 je spolumajitelkou ekologického nakladatelství Walden Press a e-knihkupectví BioBooks.cz.

Ve volném čase vrší knihy a LP, věnuje se aktivismu, je dobrovolnicí v organizaci Člověk v tísni a ráda cestuje vlakem.

Walden Press

LinkedIn

Facebook

Instagram

Web

Fotogalerie
  • Zahradou do kuchyně aneb Jak vzniká kniha
  • Autor: Jan Pokorný