klub/kino

Přišla v noci

  • Datum: Čtvrtek 9. 11. 2023
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 100 Kč / 80 Kč členové FK
Přišla v noci

Česká republika / 2023 / 85 min. / režie Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček

Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá domácí invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají, hranice soukromí bortí. ají matky a tchýně vždycky pravdu? Myslí to s námi dobře? A nejsou někdy právě proto těmi největšími monstry? Film Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara balancuje na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás.

Režijní dvojice Pavlíček - Vejnar poprvé spolupracovala na scénáři a režii večera Cen české kritiky. Právě tady se zrodil úmysl spojit síly a vytvořit společný film. Vzhledem ke složitému financování volila dvojice alternativní cestu. Film Přišla v noci vznikl jen díky vkladu režisérů a producentů a osobnímu nasazení celého štábu.

 Jan Vejnar (1988) vystudoval režii a scenáristiku na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Do povědomí se zapsal pozoruhodným krátkým filmem Figurant (2019) s Denisem Lavantem v hlavní roli. Ve formálně brilantním a atmosférickém snímku se projevil Janův cit pro režii. S režisérem Davidem Ondříčkem spolupracoval na scénáři snímku Zátopek. V současnosti připravuje samostatný debut Sestra Hana.

Tomáš Pavlíček (1988) má za sebou dva celovečerní filmy, mumblecore z call centra Parádně pokecal (2014) a svéráznou chatařskou rodinnou fresku Chata na prodej (2018). Vedle toho působí na katedře režie na FAMU, kterou vystudoval, a je úspěšným autorem scénářů (mj. Nonstop lahůdky pro Jana Hřebejka).