je/libo/divadlo

Fernando Krapp mi napsal dopis

  • Datum: Pátek 13. 10. 2023
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 130 Kč / 100 Kč studenti a důchodci
Fernando Krapp mi napsal dopis

Podle povídky Miguela de Unamuna „Celý muž“ z roku 1916. Autorská spolupráce Ursula Ehlerová.

podtitul: Pokus o pravdu. Opulentní milostné drama u kuchyňského ostrůvku. motto: „Drahá slečno, bylo mi řečeno, že jste nejkrásnější žena ve městě, kde jsem se nedávno usadil. Prohlédl jsem si Vás, když jste se procházela se svým otcem v parku. Je to pravda. Jste nejkrásnější. Ožením se s Vámi. Fernando Krapp.“

Ani manželství nejbohatšího muže a nejkrásnější ženy ve městě nemusí být zákonitě šťastné. Fernando Krapp je přesvědčen, že jej musí každá milovat a být s ním šťastná, on však lásku sám nikomu vyznávat nehodlá. Hrdá Julie naopak touží po velkých romantických gestech a tráví mnoho času v hovoru o citech s empatickým přítelem.

Německý autor Tankred Dorst ve své hře z roku 1992 na vzorovém milostném trojúhelníku zkoumá a analyzuje samu podstatu lásky – kde se bere? Čím se živí? Dá se jí vůbec věřit? Není láska spíš nemoc? Milujeme opravdu druhého nebo svou představu o něm? Hra o lásce, nebo hra o manipulaci? Příběh o potřebě vlastnit, nebo příběh o touze být milován?

Česká, resp. ještě československá premiéra proběhla v listopadu 1992 v Labyrintu - uměleckém centru na levém břehu vltavském v Praze, obnovená premiéra pak v Divadle na Zábradlí v režii Petra Lébla v září 1993.

režie a dramaturgie: Josef Jan Kopecký překlad: Ondřej Černý

hrají: Veronika Samuelová Stasiowská, Josef Jan Kopecký a Filip Nuckolls

kostýmy, scéna a světelný design: Josef Jan Kopecký hudba: Jan Fikejz grafika: Michal Horák

inscenace TRIARIA č. 41, v sezóně 2022/2023 2. premiéra, premiéra: 20. dubna 2023 délka představení 75 minut, představení je bez přestávky v představení se kouří cigarety

https://www.facebook.com/divadlo.triarius

XIV. ročník ORLICKÉ THÁLIE 2023 – přehlídka amatérských divadelních souborů o CENU HYNKA VICENY

Přehlídka se koná v Malé scéně. V průběhu roku se divákům postupně představí devět amatérských divadelních souborů. Jejich výkony budou opět hodnotit diváci podobným systémem jako dosud. Na závěr přehlídky se soubor, který bude hodnocen nejlépe, stane držitelem zlaté Ceny Hynka Viceny.

Fotogalerie