je/libo/divadlo

Oskar a růžová paní

  • Datum: Sobota 7. 3. 2020
  • Začátek: 19:30
  • Vstupné: 50 Kč / studenti a důchodci 30 Kč / permanentka 250 Kč
Oskar a růžová paní

Eric-Emmanuel Schmitt, překlad Zdenka Kovářová, Oskar a růžová paní

Délka představení je 95 minut, bez přestávky, (premiéra 16.11.2018).

Dramaturgická úprava a režie: Martin Mimra, scénografie: Martin Mimra, hudba: Kryštof Tomeček a Zuzana Mimrová, hudební doprovod: Kryštof Tomeček

Hrají:

Oskar: Martin Mimra, babi Růženka: Ivana Šrámková

Slovo o souboru

Ochotnické divadlo se v Žamberku hraje již od konce 18. století a na prknech, jež znamenají svět se vystřídaly celé generace. Jen pro zajímavost, v roce 2018 spolek oslavil 150 let od svého založení. Spolek divadelních ochotníků v Žamberku měl první valnou hromadu 10.11.1868, kde vznikl výbor pro postavení divadla. Budova Divišova divadla byla slavnostně otevřena 5.12.1926. Můžeme říci, že spolek přečkal všechny kritické doby – politické i ekonomické. Ve své bohaté historii obsáhli ochotníci všechny žánry, i operety, ve kterých se na jevišti objevilo 104 lidí (1983 – Fidlovačka J. K. Tyla). V současné době má soubor 50 členů. Ročně nastuduje jeden až dva tituly.

Slovo o inscenaci

Oskar a růžová paní je příběh hlubokého přátelství desetiletého chlapce Oskara a jeho pečovatelky, které říká babi Růženka. Oskar má svůj dětský svět a s ním osobité vidění „dospěláckého“ života. Osud mu sice nenadělí více času, na oplátku mu však poslal babi Růženku. To ona vymyslí hru, jejímž prostřednictvím může Oskar, přes nevyléčitelnou nemoc, prožít celý lidský život. Od dětství přes pubertu, první lásku, starosti dospělých a druhou míz, až po stáří. A otázky, starosti i zážitky adresuje ve svých dopisech Bohu.

Fotogalerie
  • Oskar a růžová paní
  • Autor: Malá scéna