světo/běžník
Akce zrušena

Cestovatelský maraton Ústí nad Orlicí 2020

  • Od: Pátek 20. 3. 2020 17:25
  • Do: Sobota 21. 3. 2020 21:00
  • Vstupné: Celý festival – 350 Kč, 50 Kč a 80 Kč na jednotlivé přednášky
Cestovatelský maraton Ústí nad Orlicí 2020

Pátek 20.března (Oušťáci na cestách)

17:25 – Slavnostní zahájení festivalu

17:30 – Lenka Winklerová (Dvě cesty do hor – Chorvatsko a Rumunsko)

Podzimní přechod Velebit - Chorvatsko jak jej možná neznáte známá destinace a cíl převážně letních dovolených, poznejte i jeho další tvář Jarní přechod Retezatu - nádherného rumunského pohoří karpatské scenérie, které se pyšní ledovcovými jezery, strmými skalními stěnami a ostrými hřebeny

18:45 – Jiří Charous (Srí Lanka - Země slonů, výborného čaje a pekelné kuchyně)

Vyprávění o toulkách po čajových plantážích, nádherných plážích, buddhistických chrámech a setkáních s usměvavými lidmi.

20:00 – Mirek a Katka Kubíkovi (Barevná Guatemala)

Krajinou vulkánů, tropických lesů a křišťálových jezer se vydáme po zemi dávných Mayů. Třítýdenní putování pohostinnou zemí, která byla ještě v nedávné minulosti zmítána krutou, více než 30 let trvající občanskou válkou.

Sobota 21.března

13:00 – Jakub Kunát (Bhútán - putování po posledním himalájském království)

Bhútán - země v srdci Himalájí, kde hrubé domácí štěstí je důležitější než hrubý domácí produkt a místní se řídí heslem “NO HURRY, NO WORRY”

14:30 – Jiří Kalát (Maroko a Mauretánie – pořádek a chaos)

Maroko a Mauretánie, dvě africké země, sousedi, které jsou však naprosto rozdílné. Přestože se Mauretánie zmítá mezi chaosem i nepořádkem, dokáže nabídnout nádherné perly a neskutečné zážitky. Maroko oproti tomu nabízí luxus, nádherné památky i fungující infrastrukturu. O tom všem je toto povídání.

16:00 – Slávek Král (Stopem se psem v Asii)

33 000 km a 5 měsíců dlouhá procházka se psem po 19 státech Euroasijského kontinentu. Slávek a fenka Corey vyrazili stopem do Japonska. Ve Vladivostoku je nepustili na trajekt, tak skončili ve Střední Asii. Vznikl z toho příběh, kde nebudete věřit, co všechno se může pokazit.

17:30 – Vladimír Lemberk (Všechny barvy Kanady)

Albertou a Britskou Kolumbií k Pacifiku. O tom, jaké je to splnit si klukovský zálesácký sen a potulovat se kanadskou divočinou. Skalistými horami k ledovcům, pobřežním mlžným pralesem k plážím, po břehu azurových jezer k vodopádům, ale i mezi mrakodrapy velkoměst a komunitou českých emigrantů – nikoliv na koňském hřbetě, nýbrž v sedle spolehlivé „dodžky“. Jaká je kanadská realita 21. století? Víte, jak zareaguje Čech, když ho hned první noc ve stanu navštíví medvěd?

19:00 – Pavel Svoboda (Afrika!)

Treky africkými svěže zelenými horami. Čajové plantáže, vodopády, jezero Malawi. Dobrodružná cesta k Masajům. Safari, které vám počtem zvířat vyrazí dech. Sloni, zebry, žirafy. Jaký je ve skutečnosti Zanzibar? Černá Afrika je specifický kus světa, ale byla to skvělá zkušenost!

Doprovodný program – Výstava obrazů Karolíny Kapounové „Tady a teď“.

Vernisáž výstavy proběhne v Malé scéně ve středu 4. března v 18:00.

facebook.com/spolusvetem

www.spolusvetem.cz/cestovatelsky_maraton

Vstupenka na celý festival – 350 Kč (předprodej v Malé scéně a v Kavárně Karolína, areál pivovaru Hylváty). Vstupenky na jednotlivé přednášky budou v prodeji až v den konání.

Festival pořádají Malá scéna a Spolu světem

Výtěžek z festivalu bude věnován Veronice a Tereze Javůrkovým na rekondiční masáže a projektu 1000 statečných.