klub/kino

Free solo

  • Datum: Čtvrtek 21. 11. 2019
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 90 Kč, členové FK 60 Kč
Free solo

USA / 2018 / 100 min. / Režie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

Alex Honnold si v životě neklade malé cíle. Špičkový americký sportovec udivuje svět odvážnými balancováním na hraně života a smrti, když zdolává složité strmé vrcholy sám a bez jakéhokoli jištění. Yosemitský gigant El Capitan ale představuje výzvu, před kterou i chladnokrevný a zdánlivě emocí zbavený lezec zapochybuje. Oscarem ověnčený dokumentární thriller unikátním způsobem kombinuje závrať a euforii.

OCENĚNÍ/FESTIVALY

Oscar pro nejlepší celovečerní dokument 2019

O REŽISÉRECH

Mnohokrát oceněná dokumentaristka Elizabeth Chai Vasarhelyi je režisérkou a producentkou filmu Free Solo z produkce National Geographic, který natočila společně se svým manželem Jimmy Chinem, a za nějž získali Oscara pro nejlepší celovečerní dokument. Prorazila už svým debutem Normal Life, který v roce 2003 zvítězil na festivalu Tribeca. Mezi její další významné tituly patří v Senegalu natočené dokumenty Youssou N’Dour: I Bring What I Love (2008), Touba (2013) a Neúplatní (Incorruptible).

Jimmy Chin je spolurežisérem, producentem a kameramanem Free Solo. Profesionální horolezec, lyžař a skialpinista je už osmnáct let členem atletického týmu The North Face a výzkumníkem pro National Geographic. Jako prvnímu a jedinému Američanovi se mu podařil sjezd z vrcholu Mount Everest. Získal řadu ocenění za svou publikační činnost mimo jiné v The New York Times, Vanity Fair a Outside Magazine.

Jako režisérská dvojice se Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimm Chin proslavili už snímkem Meru – zaznamenávající výstup na horu Meru Peak v Himalájích, který získal Cenu diváků za nejlepší dokumentární film na festivalu MFF Sundance (2015).