je/libo/divadlo

Zakázané uvolnění

  • Datum: Sobota 10. 3. 2018
  • Začátek: 17:15
  • Vstupné: 30 Kč / 150 Kč permanentka na celý festival / divadelní předplatné zdarma
Zakázané uvolnění

Délka představení je 70 minut bez přestávky. (premiéra 18. 2. 2017)

Režie:  Zuzana Nováková

Režijní spolupráce:  Marie Kučerová

Hudba:  Most Wonky

Program a plakát:  Filip Kocián

Scéna:  Monika Bičíková

Zvuk:  Pavel Fröde

Kostýmy:  agentura Wedding Design

Fotografie:  Radek Kalhous

Hrají

Vladana, barmanka:  Naďa Kubínková

Klára, nevěsta:  Andrea Moličová

Iveta, svědkyně:  Pavlína Neuhöferová nebo Hana Rubišarová

Slovo o souboru

Třetí zvonění. Pohodlně se posadíte. Hra začíná. Na scénu vtrhneme my, herci. Jsme od vás tak blízko, že by stačilo natáhnout ruku a mohli byste se nás dotknout. I my si uvědomujeme vaši přítomnost. Nemusíme se na vás dívat a vnímáme vaši náladu, jestli jste na nás napojení, slyšíme váš dech.

Exil je jiné divadlo. Žádná opona, žádné křišťálové lustry, žádný samet, ani balkony a lóže. Byli bychom rádi, kdybyste se u nás cítili přirozeně a pohodlně jako doma. Od roku 2000 naším divadlem prošly desítky lidí.

V současnosti tvoří ansámbl na čtyřicet herců a režisérů. Někdo se jen občas mihne, někteří tu hrají a zkoušejí skoro každý den. Přicházejí sem po své práci. Například řidič autobusu, sestřička z nemocnice, novinářka, projektantka, učitelka, student i důchodkyně. Spojuje nás divadlo, které hrajeme pro vás a rádi.

Zatím jsme nazkoušeli devadesátku inscenací.

Jezdíme po festivalech a přehlídkách amatérského divadla. A své dveře otevíráme těm, kteří si na vlastní kůži chtějí vyzkoušet, jak se stojí na prknech, která znamenají svět.

Slovo o inscenaci

Právě začíná semifinále mistrovství světa v hokeji, zápas Česko - Slovensko. Ve vyhlášené sportovní hospodě kdysi slavného hokejového brankáře ale vypadl signál kabelové televize a fanoušci se museli přemístit jinam. Přesto ani tady nebude nouze o dramatické události s nečekaným vyústěním. Postarají se o to tři ženy zcela rozdílných charakterů, které přesto mají mnohé společné.

Zakázané uvolnění je nedovolený způsob hry v ledním hokeji. Divadelní hra s tímto názvem má s hokejem společné prostředí hokejové hospody, ale mnohem více než sportovním pravidlům se věnuje dovoleným a nedovoleným způsobům hry v životě a zejména ve vztazích. „Je to hořká komedie pro tři herečky o trochu nepovedeném únosu nevěsty. A vzhledem k tomu, že to napsal muž, to bereme jako mužský pohled na svět žen s řadou satirických poznámek ke světu mužů. Tudíž se budou bavit jak muži, tak ženy,“ uvedla Zuzana Nováková.

Barmanku hraje Naďa Kubínková, která je oporou divadla Exil už delší dobu. Ta je redaktorkou Českého rozhlasu. V šatech nevěsty uvidíte Andreu Moličovou, známou z rolí v Opatovickém divadle i v divadle Exil, ale také z improvizační skupiny Paleťáci. Ta je v civilu moderátorkou a lektorkou improvizace. Třetí do party, Hana Moravčíková alternuje za Pavlu Neuhöferovou. Zatím se pohybovala v divadle spíš v zákulisí a věnovala se činnosti recenzenta.

Tvůrčí ženský tým posílily také designérka Monika Bičíková a s kostýmy Markéta Fryčová z agentury Wedding Design. Ta má s únosy nevěst, tedy těmi skutečnými, řadu zkušeností: „Je to tradice, která ovšem může zkazit celou svatbu. Proto třeba my máme ve smlouvě, že buď bude únos řízený, nebo se mu hosté zcela vyhnou. A možná že právě toto představení je takovým vtipným varováním před podobným spontánními akcemi.“

Mužský element vnášejí do nového projektu divadla EXIL tvůrci hudby, pardubická skupina Most Wonky, a pražský výtvarný grafik Filip Kocián. Na představení zazní nová titulní píseň i spousta další scénické muziky, ve spolupráci s Davidem Macháčkem vznikl i videoklip.

Fotogalerie