je/libo/divadlo

Nejstarší řemeslo

  • Datum: Čtvrtek 8. 3. 2018
  • Začátek: 22:00
  • Vstupné: 30 Kč / 150 Kč permanentka na celý festival / divadelní předplatné zdarma
Nejstarší řemeslo

Délka představení je 50 minut bez přestávky. (obnovená premiéra 2. 3.2018)

Režie:  Lenka Kaplanová a kolektiv

Hudba:  Josef Zámečník

Text sleduje:  Anna Entová

Technická spolupráce:  Marek Frodl, Petr Janda, Pavel Janeček

Hrají

Jarmila Petrová

Zuzana Průchová

Helena Lochmanová

Květa Richterová

Lenka Kaplanová

Slovo o souboru

Jako řádný spolek pod názvem VICENA vznikl v roce 1896 z původního Volného sdružení divadelních ochotníků, na paměť nestora „ousteckých“ divadelníků Hynka Viceny (1819-1911). V současné době je DS VICENA zapsaným spolkem s téměř padesáti členy a rozsáhlou a úspěšnou činností. 

Ve své více než stoleté historii sehrál spolek přes 1300 představení ve více než 500 premiérách. Spolek se pravidelně účastní soutěžních i nesoutěžních přehlídek a festivalů.

Slovo o inscenaci

Jsou trochu směšné, trochu dojemné, ale mají jedna druhou. Taková je pětice žen, které se každý den scházejí na rohu 72.ulice a Broadwae. Snad i jejich snaha vracet svým klientům kousek „jejich známého světa“ je směšná a dojemná, ale zároveň velmi lidská. Mae,Uršula, Lilian, Erna a Vera s nadhledem a humorem komentují všední každodennost svého řemesla. Perou se o život. „Vždyť jsou ještě tady a poskytují služby, na který mohou být hrdý.“ A smrt je přirozenou součástí života. 

Hra byla souborem uvedena v původní premiéře v lednu 2011. Po vyčerpání licence a z důvodů pracovních a zdravotních měla inscenace dlouhou přestávku. Herečky si své postavy natolik oblíbily, že se však s inscenací nechtěly rozloučit. Proto s malou změnou v obsazení inscenaci znovu nazkoušely a uvedly pro radost diváků i svojí v obnovené premiéře(2. 3. 2018).

Fotogalerie
  • Nejstarší řemeslo
  • Autor: Matouš Gorun