světo/běžník

Indie Rickshow

  • Datum: Úterý 6. 2. 2018
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 70 Kč / studenti a členové FK 50 Kč
Indie Rickshow

ČR / 2016 / 51 min. / Jakub Janča, Martin Hamouz, Jan Tomšů
Startovním místem bylo Severovýchodní město Shillong a cílem turistické letovisko Kochin na samém jihu pestrobarevné Indie. Start a cíl od sebe podle map dělí přibližně 3500 km. Na cestu měli závodníci šestnáct dní bez jediné pomoci ze strany pořadatelů - ze startu vyjelo 72 týmů a dvě třetiny dokončily závod.Tolik k úvodu do závodu, protože o něj ve filmu vůbec nejde.

Tento syrový dokument na první pohled bez cestopisných ambicí je o putování tří kluků, kteří se znají natolik dobře, že je jim prakticky jedno, jestli jedou Indií nebo Dolním Pojizeřím. Nabízí autentický pohled doživota zmatených cestovatelů vhozených do indických problémů, ale i do následných kreativních řešení. Jejich vozítko, určené k ujetí 100km denně po městě, je náhle vystaveno několikanásobně vyšší zátěži, písku, bahnu, kopcům i nekonečným dálnicím, přičemž téměř až do konce drží dohromady za pomoci několika metrů drátu, provazů, bambusu a neutuchající víry, že konec je blízko. I v momentě, kdy 3500km už dávno najelo a prosluněné jižní pláže arabského moře jsou stále v nedohlednu.

K autorům:
Jakub Janča, Martin Hamouz a Honza Tomšů, neboli Manťáci.cz, jsou tři spolužáci z Univerzity Palackého v Olomouci, z katedry mediálních, filmových a divadelních studií. Více než na přednáškách se však potkávali ve štábech různých festivalů a jiných kulturních akcí.
Tato záliba se stala jejich povoláním a věnují se tomu dodnes.
Během své cesty zásobovali své fanoušky živě, přímo z Indie příspěvky na sociálních sítích - fotkami a především videi, jejichž dosah se pohyboval cca okolo 16 000 zhlédnutí.Díky svým internetovým i cestovatelským aktivitám v Indii vybrali přes 30 tisíc korun na organizace Brontosauři v Himalájích a Cool Earth.
Po návratu z Indie absolvovali sérii přednášek o své cestě po celé České republice a nabratislavském festivalu Hory a Mesto 2017.