je/libo/divadlo

Ze života hmyzu

  • Datum: Sobota 11. 3. 2017
  • Začátek: 11:30
  • Vstupné: 30 Kč / 150 Kč celý festival
Ze života hmyzu

Úprava a režie Radka Oblouková

Hrají:

Přemysl Dvořák, Daniel Šrajbr, Adéla Šikulová, Jan Gečnuk, Kateřina Horská, Anna Fiedlerová, Jakub Kopřiva, Martin Pittner, Eva Doláková, Karin Pavlovova, Jonáš Kopačka

Slovo o souboru

DOcela MAlé divadlo Svitavy (nebo také divadlo DOMA) vzniklo v roce 1994 – k letošnímu roku je to tedy 23 let existence. Tímto studentským souborem prošly desítky dětí a mladých lidí, jen režisérka a vedoucí souboru (Radka Oblouková) se nezměnila.

Soubor DOMA vytvořil během své existence řadu představení nejrůznějšího žánru a účinkoval na divadelních festivalech i přehlídkách nejenom v České republice.

„Nejdále“ jsme se dostali s divadelní hrou Karla Čapka – v roce 2013 jsme představili R.U.R až na Islandu, a to na „Světovém kongresu esperanta“, v dalších letech pak v Itálii a ve Slovenské republice. Představení „našemu srdci nejbližší“ jsou však ta, která jsou určena svitavským divákům ve svitavském Trámu.

Čapkovská poetika nás „okouzlila“, a proto jsme nastudovali z dílny bratří Čapků další drama, a to expresivní divadelní hru „Ze života hmyzu“.

Slovo o inscenaci

Bratři Čapkové ve třech alegorických obrazech nastavili zrcadlo naší společnosti – svět motýlů chrobáků, cvrčků a mravenců je pokřiveným odrazem světa lidí – světa sobců, povalečů, poživačů, parazitů, militaristů. Tulák, se kterým se můžeme ztotožnit, i přes děsivé zážitky, věří v rozum, cit i etické hodnoty.

Divadelní hra z hmyzího života byla od prvního uvedení na scéně přijímána rozporuplně – na jedné straně byla vnímána jako „cynická a pesimistická“ a na druhé straně jako „úžasná satira na lásku, bohatství a válku“.

A my jsme akcentovali druhý výklad, v závěrečné scéně je skryto poselství – život, i když trvá pouze „okamžik“, je krásný.

Délka představení je 60 minut. (premiéra 25. 11. 2016)

Fotogalerie
  • Ze života hmyzu
  • Autor: Jan Pražák