je/libo/divadlo

Balada z hadrů

  • Datum: Pátek 10. 3. 2017
  • Začátek: 15:30
  • Vstupné: 30 Kč / 150 Kč celý festival
Balada z hadrů

Úprava a režie Jiří Jireš

Hrají:

Adam Pávek, Otto Plíva, Otokar Dobrovský, Michaela Svobodová, Petr Reindl, Lenka Lánová, Zuzana Kupková, Daniela Stránská, Miloš Němec, Petr Končický, Jan Vytlačil, Magdaléna Peterková, Petra Říhová, Zuzana Soukupová, Martin Jireš, Barbora Hermanová, Alena Faltusová, Lenka Pirklová, Anna Troupová, Miloš Beran, Tomáš Jireš

Slovo o souboru

DS „Hýbl“ se v posledních dvaceti letech zaměřil na hudební divadla o větším obsazení, jako byla Noc pastýřů, s celkovým počtem cca 80 účinkujících, Tři mušketýři (cca 50 účinkujících, účast na národní přehlídce v Třebíči), Chlestakov (cca 35 účinkujících, účast na národní přehlídce v Děčíně), opereta Mamzelle Nitouche (cca 35 účinkujících) a v roce 2015 inscenaci Suchého a Havlíkovy Kytice (cca 30 účinkujících, držitel Orlické Thalie za tuto inscenaci). V poslední době se začíná u souboru „Hýbl“ projevovat generační problém a chybí herci některých věkových skupin, uvažujeme proto o divadelních hrách menšího obsazení, ale neuvažujeme o ukončení činnosti souboru, který v roce 2020 oslaví 140 let činnosti.

Slovo o inscenaci

Balada z hadrů je známá, a ve své době snad i nejúspěšnější hudební komedie Osvobozeného (Spoutaného) divadla. Původní verze, kde spoluúčinkoval orchestr Karla Vlacha, byla doplněna známými písničkami Jaroslava Ježka a byly převzaty i forbíny, které inscenoval Jan Werich s Miroslavem Horníčkem. Hra pojednává o době, ve které žil francouzský básník evropského věhlasu François Villon, a jeho příběh je postaven jako střet pravdy proti bezpráví a chudobě.

Délka představení je 125 minut s přestávkou. (premiéra 10. 6. 2016)