na/historii

Oldřich z Chlumu - román a skutečnost

  • Datum: Úterý 4. 10. 2016
  • Začátek: 18:00
  • Vstupné: 50 Kč
Oldřich z Chlumu - román a skutečnost

Vlastimil Vondruška, PhDr., CSc.
Narozen v Kladně (1955), po absolvování gymnázia vystudoval obor historie a etnografie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vědeckou aspiranturu v Československé akademii věd ukončil v roce 1982. Působil v Národním muzeu v Praze a je autorem řady výstav. Od roku 1990 se věnoval podnikání, publicistice a literatuře. Společně s manželkou Alenou (je rovněž publicistka a spisovatelka) založil sklárnu Královská huť v Doksech, kterou provozoval do roku 2009 (za tuto činnost získal ocenění ministra kultury ČR). Od roku 2009 se věnuje výhradně spisovatelské činnosti. Kromě literatury patří mezi jeho zájmy především horolezectví (aktivně se mu věnoval více než 20 let). Dnes se věnuje spíše rekreačním sportům a fotografování.
Literárně je činný od mládí, kdy psal především pro různé populární i odborné časopisy. Dosud publikoval více než 50 vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, 20 knih vědeckých a populárně naučných (některé společně s manželkou Alenou), více než 50 historických románů pro dospělé a několik pro mládež. Jeho knih se prodalo už více než 1 milión. Mezi nejúspěšnější se řadí Přemyslovská epopej (má čtyři díly a zatím se prodalo 130 tisíc výtisků) a právě vycházející Husitská epopej. S literárním hrdinou Oldřichem z Chlumu vyšlo už více než 20 titulů. Jeho díla vycházejí v překladech i v zahraničí. Podle oficiálních statistik, publikovaných Národní knihovnou v Praze, byl v letech 2011, 2012 i 2013 u nás nejčtenějším domácím i zahraničním autorem.
Je autorem dvou divadelních her a třetí právě připravuje spolu se skupinou Ginevra (bude se jmenovat Vínem proti pohanství aneb staročeský Dekameron). Napsal scénář k filmu Jménem krále a k čtyřdílnému dokumentárnímu cyklu Lidový rok, je autorem několika rozhlasových her a dramatizací (vydaných rovněž na CD). Spolu s Petrem Traxlerem vystupoval v pořadu Příběhy a písničky ze středověku (více než 200 repríz), jeho vlastní talk- show Oldřich z Chlumu- román a skutečnost se dočkalo již 400 repríz. Spolupracuje s médii (Mladá fronta Dnes, Parlamentní listy), kam píše na základě své historické zkušenosti komentáře k současnému dění. Za své dílo byl oceněn čestným uznáním Mensy, Zlatou stuhou IBBY, cenou knihovníků SUK a získal 7 cen čtenářů nakladatelství MOBA. Druhý díl jeho Husitské epopeje získal prestižní cenu Bestseller roku 2015.

Fotogalerie