jiné/kino

Nenasytná Tiffany

  • Datum: Středa 9. 9. 2015
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 80 Kč / studenti, důchodci a členové FK 50 Kč / permanentka 250 Kč
Nenasytná Tiffany

Česko / 2015 / 80 min. / režie Andy Fehu

Pepa (Leoš Noha) se živí vykrádáním chat a prodáváním všeho možného do zastavárny. Jednoho dne narazí na zlatý důl. Na západě Čech objeví místo, které je zdrojem pro něj dosud netušeného bohatství. Má to ale jeden háček. Pepa ale vymyslí vskutku drsný plán…

Přestože se Fehu uchyluje k mixu žánrů a místy lavíruje mezi komedií a náznakem sociálního dramatu, Nenasytnou Tiffany můžeme hororem směle označit. Známá česká cesta, udělat si z klišovitých konstrukcí legraci tady funguje beze zbytku. Ovšem ne na úkor adrenalinového prožitku. Hororové scény se povedly. A ačkoliv je Tiffany nízkorozpočtový projekt, vizuál tak nepůsobí. I když jsou mnohé z nich vymyšleny opravdu na koleně. Přesto fungují.

Multižánr byl trefou do černého, stejně jako obsazení univerzálního Leoše Nohy. Potěší i epizodka Petra Čtvrtníčka a zajímavým objevem je i Jiří Panzner, který se z novácké Ulice stěhuje poprvé na filmová plátna. Na druhou stranu, Fehu se nebál pracovat i s neherci. Na plátně to funguje skvěle, nikdo z filmu nepřirozeně netrčí a profesionálové s neherci koexistují bez nejmenších problémů.

Dobře napsaný scénář, jistá režie i fungující schéma rozhodně stojí za divákovu pozornost. Ačkoliv z trailerů není úplně patrné na co divák do kina vlastně vyráží, věřte že Nenasytná Tiffany klame tělem. A to doslova. V krátké době je tu druhý debut, který znuděné a skeptické české kritiky příjemně překvapil. Připojuji tedy k výtečné Domácí péči Nenasytnou Tiffany a zdůrazňuji, že letos potřetí (Kobry a užovky) máte důvod vyrazit do kina na český film.