je/libo/divadlo

Brouk v hlavě

  • Datum: Neděle 15. 3. 2015
  • Začátek: 10:30
  • Vstupné: na představení 30 Kč - / 20 Kč - studenti a důchodci
Brouk v hlavě

Divadelní sekce Praha

Georges Feydeau

BROUK V HLAVĚ

Překlad:  Milena a Josef Tomáškovi

Režie:  kolektivní, poradenská činnost Pavel Štingl

Hudební doprovod:  Zdeněk Kašpar

Text sleduje:  Romana Štruncová

Hrají

Viktor Emanuel Champsboisy / Bouton:  Jan Kuna

Kamil Champsboisy:  Luděk Blaheta

Marcela Champsboisy:  Ilona Kašpárková

Romain Tournel:  Filip Řezníček

Carlos Hommenides de Histangua:  Jan Rezek

Luisa Hommenides de Histangua:  Klára Angelescu

Doktor Finache:  Jaroslav Novotný

Štěpán:  František Bláha

Yveta / Olympie Ferraillonová:  Lucie Bláhová

Augustin Ferraillon:  Rostislav Bílík

Evženie:    Petra Opplová / Lucie Boubalová

Rugby:  Jan Herda

Baptistin:  Vladimír Komárek

Slovo o souboru

Jsme ryze amatérský soubor, který byl založen roku 2007 a od té doby nastudoval a odehrál osm inscenací.

Naše jméno, Divadelní sekce, zní možná trochu úředně a komisně, leč vzniklo na základě historického vývoje. Dovolte, abych to ve stručnosti vysvětlil, protože je zde přímá souvislost s důvodem proč vlastě hrajeme ve volném čase divadlo.

Naše původní jméno (Divadelní sekce -  Cyklotour Praha), bylo sice ještě o něco obskurnější, než to současné, znělo rozhodně výrazně sportovněji a také poměrně přesně zachycovalo to, od čeho se odvozuje geneze souboru: dlouhá léta jsme spolu, jezdili na kolech, jako přátelská parta lidí (tehdy ve výlučně  pánském provedení) na týdenní květnovou dovolenou po všech koutech, tehdy stejně komisní a úřední Československé socialistické republiky. Pro tuto dovolenou se vžil obecný název Cykloutour a protože se v jejím rámci začaly profilovat různé zájmové skupiny, tak se nám Cyklotour začala rozdělovat na podskupiny,  tzv. sekce. Existuje tedy sekce Mariášnická, Čajová (ta je určená pro ty, kteří na dovolené abstinují), pochopitelně Cyklistická, Rybářsá,  Taneční a dokonce i Námořní. Pochopitelně odtud i naše Divadelní sekce.

Nápad hrát divadlo vzniknul v podstatě z recese, (jak už to tak bývá), při diskusi nad otázkou:  co jsme vlastně ještě v životě nedělali?  Divadlo! Nastudujeme tedy kus pro pobavení našich kamarádů na tradičním vánočním večírku. Zprvu zdánlivě ztřeštěný nápad, nejen, že byl zcela překvapivě realizován, ale dokonce se rozrostl do nečekaných rozměrů a mnohým z nás se stal prioritním životním koníčkem.

Slovo o inscenaci

Jedná se o "lechtivou" situační komedii, která srší ironií, humorem, vtipem i osobitým šarmem. Dílo je založeno na triviálním příběhu neuskutečněné nevěry. Hra má mistrně vystavěnou zápletku, která je plná omylů, záměn jednotlivých osob, nedorozumění i převleků. Hlavními postavami jsou zde dvě velmi podobné osoby V. E. Champsboisy a Bouton, která jsou zde inscenačně řešeny jakožto klasická divadelní dvojrole.

Hra se odehrává někdy na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kdy v jednom hodinovém hotýlku "U galantní kočičky" dojde k tomu, že má být ověřena partnerova věrnost, paní Marcela Champsboisy hodlá ověřit věrnost svého manžela pana V. E. Champsboisy. Situaci ale výrazně zkomplikuje existence dvou velmi podobných osob, které o sobě nic nevědí, z nichž jedna je hotelový sluha Bouton a druhá ředitel pojišťovny pan V. E. Champsboisy. Situaci navíc komplikuje bratranec pana V. E. Champsboisy Kamil, který navíc velmi špatně vyslovuje souhlásky, což samo o sobě vytváří další komické záměny a nedorozumění.

Délka představení je 120 minut s přestávkou.