klub/kino

Ida

  • Datum: Čtvrtek 27. 11. 2014
  • Začátek: 20:00
  • Vstupné: 70,- Kč / členové FK 60,- Kč
Ida

Polsko, Dánsko / 2013 / 82 min. / režie: Paweł Pawlikowski

Příběh mladé řádové sestry se vrací do Polska šedesátých let k traumatickým polsko-židovským vztahům. Díky výbornému scénáři i hercům se mění v univerzální osobní drama. Ida byla původně zamýšlena jako malý černobílý projekt pro filmové fajnšmekry – má jen tři hlavní herce a velmi úspornou scénu. Její mezinárodní úspěch ale všechny překvapil.

Z filmu se stal skutečný zahraniční hit. Komorní snímek se už prodal do 43 zemí světa. Zaujal především ve Francii, kde na něj do kin přišlo přes půl milionu diváků. V celé Evropě pak Idu viděl téměř milion lidí, což ji vyneslo na nejvyšší příčku žebříčku nejúspěšnějších polských filmů v Evropě za poslední desetiletí.

Režiséra snímku Pawla Pawlikowského horentní zájem diváků zaskočil. Film prý točil s minimálními ambicemi, s neznámými herci a s důrazem na černobílý obraz. "Velmi jsem chtěl, aby to nebylo jen vyprávění, ale taky meditace na témata víry, vlastní identity. Aby to byla filmová meditace," uvedl Pawlikowski pro ČT.

Polští i zahraniční kritici přijali film s nadšením. Subtilní příběh podle nich lacině neprovokuje, naopak prý nutí diváka přemýšlet a naplno prožívat emoce hlavních postav. "Všechno je vyprávěné pomocí obrazu, v subtilních náznacích, které budí neuvěřitelně silné emoce," říká filmový kritik časopisu Polityka Janusz Wróblewski.

Film vyhrál hlavní ceny na festivalech v Londýně, Gijónu nebo Varšavě, získal také Mezinárodní cenu kritiků na MFF v Torontu.