klub/kino

Cesta ven

  • Datum: Čtvrtek 30. 10. 2014
  • Začátek: 20:00
  • Vstupné: 80,- Kč / členové FK 65,- Kč / studenti 50,- Kč
Cesta ven

Česko / 2014 / 103 min. / režie: Petr Václav

Do snímku Cesta ven obsadil režisér romské neherce, pro které se tak filmování stalo jejich vůbec první zkušeností před kamerou. Petr Václav o své metodě hovoří jako o nadrealismu: „Rozvíjíme princip, o který jsem se pokusil již ve svém debutu Marian. Snažíme se postihnout bez jakékoli nadsázky sociální realitu a ducha doby. Chceme, aby film obsahoval ‚dokumentární atributy‘, přestože se ve skutečnosti jedná spíše ‚stylizovaný realismus‘.“

Vedle režiséra a scenáristy Petra Václava se na filmu podíleli kameraman Štěpán Kučera, výtvarník Jan Pfeiffer a střihač Florent Mangeot. V hlavních rolích účinkují: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Zajacová-Ferencová a Natálie Hlaváčová.

Cesta ven je producentským debutem společnosti moloko film, kterou zastupují Jan Macola, Miloš Lochman a Karel Chvojka. Byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie a Centre National du Cinéma – Aide aux cinémas du Monde. Koproducenty jsou francouzská společnost Cinema Defacto a Česká televize, konkrétně Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové.

Natáčelo se v autentickém prostředí, převážně v Ostravě a jejím nejbližším okolí. Na přípravě ostravského natáčení se podílela i komise FILM OSTRAVA!!!