je/libo/divadlo

Kohout nakřivo

  • Datum: Sobota 28. 6. 2014
  • Začátek: 16:45
Kohout nakřivo

Autoři: Filip Milichovský, David Bolech, Jiří Schoř, Adam Steinbauer, Arian Ebrahimi, Veronika Vohlídková

Režie: Vanda Z. Hutařová

Hudba: Stanislava Rygálová

Jedná se o volně přeloženou známou anglickou hru Hitch Cock od divadelního souboru Trace, jehož členové tvoří na základě improvizací, vlastních zkušeností a kolektivního brainstormingu. Tentokrát Trace sáhli k látce blízké každému z nás, rozhodli se vypravit do hlubin svého nitra a vyhledat v něm své skryté obavy, traumata a objevit svůj strach. Na základě jejich vzpomínek a snů tak vzniklo pět autentických strašidelných historek, které však, nahlíženo dnešníma očima, nenastavují pouze zrcadlo odvrácené tváři soudobé společnosti, ale i zlehka ironizují stav současné hororové scény a s nadhledem a vtipem sdělují, že „nemusí pršet, jen když kape“.

Tuto poměrné náročnou hru se pokusil do kontextu české krajiny přeložit mladý divadelní soubor Stopa, který se dokonce spojil po telefonu se skupinou Trace, aby s ní konzultoval jednotlivé výstupy. Toto několika vteřinové spojení bylo velmi plodné až na to, že během telefonátu probíhala vydatná bouře, a tak mnohá slova zanikla v hromobití a složité povětrnostní podmínky předčasně ukončily zajímavý rozhovor. Stopa tedy představuje svého Kohouta Nakřivo jako „stín“ původní verze a v rámci národní hrdé myšlenky, že „co Čech, to muzikant“, doprovází svou variantu hry živou hudbou.

Pokud si, Vážení diváci, nebudete jisti významem některých pasáží hry, vězte, že je to právě ta část textu, jejíž vyznění nám uniklo následkem silné burácivé bouře.

Studentský divadelní soubor STOPA kráčí spolu s Podještědským gymnáziem již od roku 1993. U jeho zrodu stála Milena Šajdková, která ho vedla od prvních krůčků, zasvěcovala studenty do tajů, zákonitostí a řádu divadla. Pod jejím vedením Stopa dospěla a vstoupila do plnohodnotného divadelního života, s čímž byla vždy spojená pravidelná účast na různých divadelních festivalech. Od sezóny 2005/2006 převzal vedení (a všechny funkce s tím spojené) Lukáš Horáček. Během jeho působení vznikla nejúspěšnější inscenace (co do počtu repríz) Camický furgon, který Stopa nastudovala společně se školním pěveckým sborem VOX ACHETIS. Od 2012/2013 vede soubor jeho bývalá členka Vanda Zaplatílková Hutařová.

Fotogalerie