je/libo/divadlo

Hodina pravdy

  • Datum: Středa 25. 6. 2014
  • Začátek: 18:30
Hodina pravdy

Autor a režie: Petr Horák

Traduje se, že na rakev Karla Havlíčka Borovského položila Božena Němcová trnovou korunu. Havlíček byl vyhnancem a stal se mučedníkem. Trpěl. Podobné pocity zakouší ve své Hodině pravdy i zneuznaný učitel Kalous. Jeho interpretace Havlíčkových Tyrolských elegií je proto čistě subjektivní…

Divadelní hospitace v hodině českého jazyka za účasti paní ředitelky i vzácného hosta z krajského úřadu! Komorní hra s divadelním prostorem, ale především opravdová hra o pravdě a bezpráví.

Krutá Hodina pravdy byla napsána u příležitosti Dne otevřených dveří Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě. Premiéra zde proběhla v prosinci 2010. Od té doby byla inscenace asi desetkrát reprízována.

Hrají: Kvido Lotrek, Daniel Ptáčník, Viktorie Šlachtová, Kryštof Blažej, Eliška Šlahařová, Vojtěch Samek, Varvara Šatunova, Iveta Vymazalová, Michal Hranický

Technika: Petr Karčmař, Barbora Staňková

Skupina studentů Gymnázia Olgy Havlové (Ostrava), která už čtvrtým rokem zkouší své štěstí a možnosti na divadelních prknech. Do roku 2012 vystupovali pod názvem Divadelní kroužek Gymnázia Olgy Havlové. Zaměřují se na autorské hry, jimiž chtějí oslovovat nejen své spolužáky, kamarády a rodiče. Účastní se řady přehlídek studentského a experimentálního divadla (Setkání divadel – MJF Valašské Meziříčí, Wolkrův Prostějov, Divadelní dílna Nový Jičín, To je hlína Praha, Kajdeš Ostrava, Náchodská Prima sezóna, Mladá scéna Ústí nad Orlicí). Na Setkání divadel – MJF dosud předvedli hry Dědictví (2011), Používejte kondom! (2012) a Nová vlna se starým obsahem (2013).

Fotogalerie