na/muziku

Akustický koncert skupiny Fleret

  • Datum: Pátek 18. 4. 2014
  • Začátek: 20:00
  • Vstupné: s welcome drinkem 80,- Kč
Akustický koncert skupiny Fleret

Historie

Fleret se svým repertoárem již téměř 30 let minimálně desetkrát do měsíce brázdí zpravidla vyprodané koncerty po celé České Republice, ale dokáže rozezpívat a roztančit i mnohatisícové publikum na obřích festivalech world music v sousedním Polsku nebo Slovensku, kde má tradičně svou četnou obec příznivců. A tak, ačkoliv by člověk tu a tam přece jenom potřeboval ke čtení textů Fleretu slovník valašsko-český, jeho muzika s texty spojená mluví jazykem nadnárodním.

Poslední roky dokazují, že cesta mezižánrových fůzí, na kterou se vypravil Fleret u nás mezi prvními, se stává jednou z nejprošlapanějších dálnic současné hudby. Proto nebylo náhodou, že si kapelu Fleret vybrala k hostování na World Tour '97 britská rocková legenda Jethro Tull, jejíž hudba má obdobnou lidovou genezi.

Produkce

Fleret má nezaměnitelný zvuk. Jeho typickým znakem jsou regionální a lidové kořeny. Projevují se jak v obsazení kapely (housle, fujara, klarinet, flétny, mandolína) tak v jazyce textů (textař Libor Mysliveček rád, pěkně a vtipně využívá dialektu), v typických hudebních i pěveckých frázích a v melodice. Fleret těchto prvků využívá naprosto samozřejmě a přesvědčivě. Patří k nim. Lidovými kořeny se ale skupina neomezuje. Mísí je dohromady s rockem, s muzikou, kterou odmala slýchali vedle lidovky naživo na tancovačkách. Tento vliv je opět viditelný jak v nástrojovém obsazení (bicí, elektrické kytary) tak v charakteristickém způsobu zpěvu a struktuře skladeb. Muzikantská živočišnost a bezmála dětinská radost z muzicírování vytváří z folkrockové skupiny Fleret originální samorost na naší folkové i rockové scéně.

Kapela

Fleret je možno pravidelně vidět a slyšet v televizi i v rozlase, a to jak na celoplošných tak i na regionálních stanicích. Obsazení skupiny:

  • Zdeněk Hrachový - kytara, dvanáctistrunná kytara, mandolína, fujara, zpěv
  • Stanislav Bartošík - housle, mandolína, kazoo, zpěv
  • David Filák - bicí, zpěv
  • Vítek Rokyta - elektrická kytara, harmonika, zpěv
  • Marek Abrahám - baskytara, zpěv
Fotogalerie