klub/kino

Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy

  • Datum: Čtvrtek 27. 2. 2014
  • Začátek: 20:00
  • Vstupné: 60,- Kč / 50,- Kč členové FK / 40,- Kč studenti
Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy

Pavel Taussig, filmový historik, publicista a scenárista, výjimečně obrátil svou autorskou pozornost od českého humoru, hlavně filmového, a jeho tvůrců k vážnému tématu – vzdává poctu české statečnosti.

Nejprve byl cyklus dokumentárních portrétů pro Českou televizi, loni vyšla i kniha. Autor říká: „Nebudu skrývat, jak moc jsem byl poctěn, když mě přizvali a já mohl do obsáhlejšího projektu přispět jako scenárista šestnácti dílů. Ty jsem převyprávěl do literární podoby. Jména některých hrdinů přitom vůbec nejsou neznámá – třeba díky umělecké či sportovní proslulosti jejich nositelů. Doposud jsme však nevěděli o jejich pohnutých osudech a statečných činech.“

Přibližme si některé. Na protiněmecké demonstraci, při které smrtelně zranili Jana Opletala, byl zastřelen mladý pekařský dělník Václav Sedláček, o němž jsme až doposud téměř nic nevěděli. Nabídneme příběhy Arnošta Valenty, spoluorganizátora Velkého útěku spojeneckých letců ze zajateckého tábora v Saganu, o němž vypráví i hollywoodský film. Helena Vovsová pracovala jako zahradnice během války na zámečku u Heydrichů. Generál Karel Paleček, přezdívaný „táta parašutistů“, vyslal do Protektorátu oba atentátníky a jeho syn půjčil autorovi generálův válečný deník. Podařilo se objasnit osudy profesora Josefa Lukeše, což byl skutečný Vyšší princip. Stejně tak neznámé byly doposud příběhy Heleny Palivcové, starší sestry bratří Čapků, zápasníka Gustava Frištenského či Richarda Husmanna, který pod pseudonymem Filip Jánský napsal autobiografický román Nebeští jezdci, úspěšně zfilmovaný.

Fotogalerie